گاهی ممکن است یک نشانه و علامت عصبی اولین تظاهر بیماریهای داخلی و سیستمیک باشد به طوری که ذهن پزشک فقط به مشکل عصبی بیمار معطوف شده و از تشخیص بیماری اولیه و زمینه ای دور بماند. به عنوان مثال بیمار مبتلا به پرکاری تیروئید می تواند مدتها به علت لرزش دستها و سر درد مراجعه کند یا بیماری که دچار آدنوم هیپوفیز است اولین شکایت او مشکل بینایی باشد. گاهی اوقات بیماران مبتلا به دیابت زمانی به پزشک مراجعه می کنند که نوروپاتی حسی به صورت گز گز و مور مور یا اختلال دید به دلیل ضایعه عصب بینایی و شبکیه برای آنها ایجاد شده باشد. در این مقاله امکان شرح مفصل تظاهرات عصبی همه بیماری ها وجود ندارد ولی به اختصار عوارض نورولوژیک بیماری های سیستمیک و مواد سمی و مخدر که شایع ترند بیان می گردد.
ضعف عضلات پروگزیمال، سردرد، لرزش اندام ها، عصبانیت، اختلال خواب، اضطراب و تپش قلب، بیرون زدگی چشم ها، دو بینی، همراه با میاستنی و کاهش آستانه تشنج
کاهش حافظه، سردرد، آتروفی مخچه، اختلال خواب مانند پرخوابی، آپنه خواب، خستگی پذیری، علائمی مانند دمانس، اختلال بلع و اختلال در صدا (به علت فشار تیروئید بزرگ شده) بالا رفتن CPK خون.
به علت رسوب کلسیم در هسته های قاعده مغز علائمی شبیه پارکینسون و همچنین حملات تشنجی ممکن است بروز کند.
علت عوارض پر کاری پاراتیروئید ناشی از افزایش کلسيم خون می باشد. معمولا در کلسیم بالای ۱۲ میلی گرم، درصد عوارضی مثل بی اشتهایی، تهوع، استفراغ، خستگی پذیری، سردرد بروز و به دنبال آن گیجی، خواب آلودگی، استوپور بروز می کند. همچنین حملات میوکلونوس، سفتی عضلات و افزایش پروتئین مایع نخاع ذکر شده است.
سردرد، تعریق بیش از حد، ضعف عضلانی، زود خسته شدن، بروز دیابت و عوارض آن و فشار به کیاسما اپتیک و مشکلات میدان دید.
حملات هیپوگلیسمی (سقوط قند خون)، تشنج و كما.
در صورتی که کاهش قند خون مدت زیادی طول بکشد، عوارض جبران ناپذیری مانند اختلال هوش، حافظه، تشنج و دیستونی پایدار اندام ها بروز می کند.
انسفالوپاتی، پسیکوز، اختلال خلقی، اضطراب، تشنج، سکته مغزی، ترومبوز عروق مغزی، افزایش فشار مغز، نوروپاتی، کره، میلیت، سردرد میگرنی، التهاب عصب بینایی
ترمبوز وریدهای مغز، افزایش فشار مغز، سردرد، دپرسیون، پسیکوز، علائم گرفتاری ساقه مغز (درگیری اعصاب مغزی)، علائم مخچه ای، همی پارزی و تشنج.
پلی نوروپاتی (شایع ترین عارضه)، نوروپاتی دردناک حسی، گرفتاری اعصاب جمجمه ای به ویژه زوج 5 مغزی و تابلوئی مانند مالتیپل اسکلرويس (MS).
عوارض عصبی اسکلرودرمی نادر است ولی شایع ترین آن میوپاتی می باشد. ضعف و سفتی در عضلات صورت بویژه اطراف لب ها بروز کرده بطوریکه بیمار نمی تواند لبهای خود را جمع کنید، همچنین ممکن است گرفتاری عصب بینایی یک یا دو طرفه بروز نماید.
گرفتاری اعصاب جمجمه ای (50٪ تا 75%) به ویژه زوج هفتم (25 تا 50%).
مننژیت آسپتیک، وجود توده در مغز، هیدروسفالي، انسفالوپاتی. نشنج ضایعات نخاعی، سندرم ناحيه دم اسبی، نوروپاتی (حرکتی و حسی)، سندرم گیلن باره، میوپاتی. پولی میوزیت و در موارد نادری سندرم سکته مغزی
بدنبال همودیالیز یا دیالیز صفاقی ممکن است عوارض زیر دیده شود:
سردرد (%۷۰)، تهوع، کرامپ عضلانی، تحریک پذیری عصبی، بی قراری، گیجی و منگی و تشنج.
پارستزی، تتانی، تشنج در هیپوکلسمی دائمی و شدید دپرسیون، گیجی، دمانس تغییرات شخصیتی ممکن است بروز کند. همچنین اضطراب و حملات پانیک، افزایش فشار داخل مغز و ادم پاپی و سردرد گزارش شده است.
آتاکسی، از بین رفتن رفلکس ها، افتالموپارزی، ضعف عضلات پروگزیمال و بالا رفتن CPK از عوارض کمبود این ویتامین است.
در مصرف طولانی و مزمن الکل ممکن است عوارض زیر بروز کند:
دژنرسانس مخچه، سندرم کورساکف، نوروپاتی ناشی از کمبود ویتامین های B، زوال عقلی، دژنرسانس کورپوس کالوزوم (سندرم Marchiafava Bignami)، سندرم ورنیکه کورساکف، نوروپاتی عصب بینایی، میوپاتی، کاردیومیوپاتی، آتروفی مغز، انسفالوپاتی کبدی “با درگیری کبد” تشنج در صورت قطع ناگهانی آن در افراد الكليک (دلیریوم پر منس).
ترامادول از قرصهای ضد دردی است که مصرف ممتد آن موجب اعتياد و حملات تشنجي می گردد. نگارنده جوانان زیادی را دیده است که به علت اعتیاد به این قرص دچار حملات صرعي شده بودند.
مواد مخدری که متأسفانه در ایران رایج است عبارتند از شیشه، کراک (Crack)، هروئین کوکائین (Cocaine) که همه آنها موجب بروز وازکولیت عروق محیطی و مرکزی و در نتیجه علائمی مانند نوروپاتی، سکته های مغزی و تشنج می شوند. علاوه بر این بروز حالات روانی و توهمی در آنها باعث ایجاد خطرات جدی و مرگبار برای خود و دیگران می شود. علاوه بر این کوکائین موجب حالت سرخوشی بیش از حد، هیپرتانسيون، تاکیکاردی، لرزش، میوکلونیک رفتار روانی و تشنج گرندمال می شود.
عوارض مصرف ماری جوانا مانند مسمومیت با الكل است با علائم گیجی، سرخوشی بیش از حد (Euphoria) و در مصرف زیاد دپرسیون شدید و Stupor بروز می کند. از عوارض خطرناک آن احساس های خاص و توهمات بینایی میباشد بطوریکه که بیمار احساس می کند که می تواند پرواز کند و دست به اعمال خطرناک خواهد زد.
این مواد در قدیم برای درمان سیفیلیس بکار می رفت ولی امروز در ترکیبات حشره کش ها و کشتن جوندگان موذی و رنگهای صنعتی بکار می رود. علائم آن بصورت انسفالوپاتی (سردرد، گیجی، تشنج، و نوروپاتی محیطی می باشد. در مسمومیت مزمن زیر ناخن ها خط سفید رنگی بنام mees’s line با عرض ۱ تا ۲ میلی متر بوجود می آید.
نکته مهم اینکه افرادی که به طور منظم و مرتب ماهی می خورند، ممکن است مسمومیت مزمن ارسنیک پیدا کنند و تابلوئی شبه ALS در آنها برور کند.
این ماده در قدیم برای درمان کرم های گوارشی مصرف می شد. امروز گاهی برای خودکشی بکار میرود و عوارض آن بصورت نوروپاتی حسی دردناک، ریزش مو، آتروفی عصب بینایی افتالموپلژی می باشد. مصرف کلرورپتاسیم در دفع سریع این ماده موثر است.
ليتيوم از داروهای خوراکی است که برای درمان بیماران دو قطبي، سردرد کلاستر، سردرد هیپنیگ و گاهی در بیماری موتور نورون (SLA) تجویز می شود. عوارض عصبی این دارو عبارتند:
لرزش اندامها، عوارض عصبی آن، تهوع، خستگی، افزایش کلسیم خون و ریزش مو، کاهش حافظه، آتاکسی، دیسارتری و ایجاد هیپوتیروئیدی (ليتبوم از ساخته و آزاد شدن هورمون تیروئبل جلوگیری می کند).