خبرگزاری سلامت: ام اس بیماری خود ایمن مغز است و صرفا مغز و نخاع را درگیر میکند و با ایجاد اختلالاتی در پوشش عصبی امکان دارد سبب علائم گوناگونی باشد. این علائم میتواند از گزگز دست، مشکلات بینایی، دوبینی، اختلالات شناختی، اختلالات حرکتی تا اختلالات ادراری متغیر باشد. ام اس یعنی تصلب چندگانه که در زمانهای مختلف علائمش برای بیمار در قسمتهای مختلف سیستم اعصاب مرکزی ظاهر میشود. سیستم اعصاب بدن از دو قسمت سیستم اعصاب مرکزی و سیستم اعصاب محیطی تشکیل شده است. سیستم اعصاب مرکزی شامل مغز، نخاع و مخچه است و بیماری بافت سفید سیستم اعصاب مرکزی میباشد؛ یعنی این بیماری در زمانهای مختلف به یکی از این قسمتها حمله میکند.
ms-360×240
طی انجام چند مطالعه اثبات شده که آلودگیهای زیست محیطی میتوانند موجب تشدید این بیماری شوند. از طرفی دیگر به صورت کامل مشخص شده که استرس و شوکهای عاطفی میتوانند موجب تشدید بیماری شوند.
دکتر طیبه عباسیون عضو کمیته علمی انجمن ام اس ایران میگوید: ما حدود ۷۰هزار بیمار مبتلا به ام اس داریم. میزان ابتلا در شهرها بیشتر از روستاهاست؛ به گونه ای که میزان شیوع در اصفهان اول و بعد تهران است. اخیرا صحبت شده که شیوع این بیماری در استان سمنان هم به مراتب بالا میباشد. نکته بسیار مهم آن که نام این بیماری در جامعه به خود شکل ترسناکی گرفته، در حالی که آنقدر ترسناک نیست که مردم بخواهند از آن هراس داشته باشند. به هر حال ام اس بیماری مزمنی است که فرد باید تحت نظر متخصص مغز و اعصاب باشد.
وی ادامه میدهد: این بیماری از سایر بیماریهای مزمن نظیر آسم، فشار خون، مرض قند و … بهتر و قابل کنترلتر است. بین ۷۵ تا ۸۰ درصد بیماران مبتلا، عمر طولانی، نرمال و زندگی قابل قبولی دارند. بنابراین با توجه به درمانهای جدید و پیشرفت در این زمینه نباید نسبت به این بیماری هراس داشت. با وجود این که ام اس تحت کنترل است، اما نوعی فوبیا در جوانان ایجاد شده که با اطلاعرسانی و فرهنگسازی درباره این بیماری میتوان تا حدی آن را کاهش داد.
متخصص مغز و اعصاب عنوان میکند: شیوع این بیماری در زنان بیشتر از مردان و در دهه دوم و سوم زندگی بیشتر دیده میشود. ارث ۱۰۰درصد در بروز این بیماری مطرح نیست، اما فاکتورهای ارث مطرح است. به عنوان مثال دیده شده که اگر در اعضای درجه یک خانواده ام اس وجود دارد، سایر اعضای خانواده هم بیشتر به آن مبتلا میشوند. اگر یک خانم مبتلا، قصد فرزندآوری داشته باشد، از میان ۱۰۰فرزند تنها امکان دارد ۵ نفر از آنها به این بیماری مبتلا شوند. نکته بسیار مهم آن که استرس، سیگار، کمبود ویتامینD3 ، حمام پربخار، سونا و جکوزی به عنوان فاکتورهای تشدیدکننده بیماری به شمار میروند و نه عوامل ایجادکننده.
وی همچنین اضافه میکند: اکثر افراد مبتلا به ام اس میتوانند بدون دارو باردار شوند. اکثر حملات حین بارداری کاهش مییابد. داروهای مابین ۳۰ تا ۵۰الی ۶۰درصد روی بیماری تأثیر دارد، اما بارداری ۷۰درصد. بنابراین و به طور کلی این بیماران میتوانند شغل داشته باشند، ازدواج کنند، بچه دار شوند و عمر طولانی و طبیعی داشته، اما به شرط آن که تحت نظر متخصص مغز و اعصاب باشند و بنا به توصیه دیگران خوددرمانی نکنند. بیماران مبتلا به ام اس باید به توصیههای پزشک معالج به خوبی گوش دهند.
درمان ام اس باید دست متخصص مغز و اعصاب باشد، نه دعانویس و انرژی درمانگرها.
این نورولوژیست در ادامه سخنانش مطرح میکند: خوشبختانه انواع داروهای ایرانی برای درمان این بیماری ساخته شده و اکثر آنها از کیفیت قابل قبولی برخوردارند و تحت پوشش سازمانهای بیمه گر قرار دارند. به طور قطع به دلیل توجه انجمن ام اس، بیمهها و وزارت بهداشت بیماران ما نسبت به بیماران سایر کشورها وضعیت بهتری دارند. بیماران مبتلا در اکثر اوقات تا آخر عمرشان نیازمند استفاده از دارو هستند. البته برخی از انواع آن تا چند سال دارو تجویز نمیشود و بیمار تحت نظر قرار میگیرد و به آن سیای اس گفته میشود.
بر اساس این گزارش و طبق گفته متخصص مغز و اعصاب، درمانهای ام اس بسیار کمک کننده است. با درمانهای به وقع و مناسب میتوان کیفیت زندگی بیماران را بهتر کرد. بنابراین بیماران مبتلا باید در مراجعه به پزشک تعجیل داشته باشند. مشاهده شده اوضاع بیمارانی که در ۵ سال اول زندگیشان بیماری را به خوبی درمان کردهاند ۲۰ سال بعد خیلی بهتر از بیمارانی است که ۵ سال اول خوب درمان نشدهاند. آینده بیماری ام اس نه تنها در ایران بلکه در سطح جهان بسیار خوب خواهد بود، زیرا خوشبختانه شناخت بسیار خوبی نسبت به این بیماری در حال کشف است و درمانها و داروهای جدید روی کار میآیند. البته نباید فراموش کرد که میزان شیوع آن هم در آینده افزایش خواهد یافت.
در ادامه این گزارش دکتر عبدالرضا ناصرمقدسی، پزشک مغز و اعصاب تشخیص ام اس را توسط گرفتن شرح حال از بیمار و معاینه بالینی و همچنین انجام ام آر آی میداند که ترکیب این دو پزشک را به تشخیص قطعی بیماری میرساند و در عین حال تأکید میکند: متأسفانه عدهای به این بیماران نگاه و دید بسیار نامطلوبی دارند؛ به گونهای که فرد هنگام ورود به جامعه در اشتغال و ازدواج دچار مشکل میشود و این امر ناشی از ضعف و فقر جامعه ما است. در حالی که این گونه بیماران هیچ منعی برای ازدواج خوب و فرزندآوری ندارند و فرزندان آنها بالای ۹۳درصد به ام اس مبتلا نمیشوند. در بحث ازدواج باید به کلیت طرف مقابل توجه کرد، زیرا ام اس بخش کوچکی از یک فرد را شامل میشود، در حالی که میتوان نکات مثبتی را در آن فرد ارزیابی کرد.
وی همچنین مطرح میکند: ترس از ام اس میان مردم جامعه ناشی از عدم فرهنگسازی نسبت به این بیماری است. زمانی دارو موجود نبود و بیماران تا ۸۰درصد ناتوان میشدند، اما در حال حاضر چنین اوضاعی حاکم نیست و بیماران به راحتی مشغول کار و زندگی هستند. حال آن که در درصدی از بیماران امکان دارد فرد دچار فلج کامل شود که در گذشته این درصد زیاد بود، اما هم اکنون با آشنایی بیشتر نسبت به آن و داروهای موجود این میزان کاهش یافته است. بنابراین در راستای حذف این فوبیا باید فرهنگسازی کرد.
نکته مهم آن که با وجود پیشرفتهای چشمگیر در خصوص داروهای ام اس اما برای آن درمان قطعی وجود ندارد.