پارکینسون
بیماری پارکینسون از جمله بیماریهای پیشرونده دستگاه خارج هرمی است که نمای بالینی آن در استراحت ، سفتی و کندی در حرکت مشخص میشود. این بیماری در سننین پیری بیشتر است اما در جوانان هم دیده میشود ،شیوع آن در تمام مناطق دنیا یکسان میباشد.این بیماری در اثر از بین رفتن سلول های ترشح کننده ماده ای به نام دوپامین رخ میدهد.افزایش نسبت استیلکولین به دوپامین در غده های قاعده ای مغز موجب علائم ترمور ،سفتی عضلات و کندی در حرکت بیمار میشود.
علائم بیماری پارکینسون:
اختلال در راه رفتن، سفتی اندامها، کندی حرکات، لرزش دست
1:لرزش:
این لرزش در حالت طبیعی و استراحت شخص وجود دارد و با ایجاد هیجان تشدید میگردد، لرزش ایجاد شده شبیه شمردن
دانه تسبیح است.
2:سفتی اندامها
در مراحل اولیه بیماری، سفتی اغلب در عضلات تنه، بخصوص گردن و شانه ها ظاهر میشوند. بیمار در یک حالت مشخص خمیده به جلو که چانه ها به طرف سینه، پشت خمیده به جلواست قرار دارد و اندام فوقانی در آرنج و اندام تحتانی در زانو ، خمیده میباشد.
3:کندی حرکات
بیمار مبتلا به پارکینسون به طور مشخص و واضح در شروع و انجام کلیه حرکات کندی دارد، مثل حرف زدن لباسپوشیدن، پلک زدن، نوشتن و …کندی و عدم حرکت مهمترین علامت ناتوان کننده در این بیماری است.
4:اختلال در راه رفتن
بیمار هنگام راه رفتن بصورت خمیده به سمت جلو حرکت میکند و تمایل به افتادن به جلو دارد. شروع حرکت برای بیمار مشکل است، در ابتدا با قدمهای کوتاه حرکت میکند و به تدریج سرعت قدم برداشتن او بیشتر میشود.
5:علائم دیگر
سایر علائم همراه شامل افسردگی ، اختلال گوارشی مثل یبوست ، درد ، و کرامپ های عضلانیی و … میباشد.
علت بیماری
کاهش سلول های قسمتی از ساقه مغر به نام جسم سیاه ، علت اصلی این بیماری است. کار این سلول ها ترشح ماده ای به نام دوپامین است. با کاهش این سلول ها ترشح این ماده در مغز نیز کاهش میابد.
درمان بیماری پارکینسون
این بیماری درمان قطعی ندارد ولی با استفاده از دارو میتوان علائم آن را کاهش داد. مؤثرترین داروی ضد پارکینسون ال دوپا (دوپامین) به نام های تجاری Madopar & Sinemet میباشد که تمام علائم بیماری را کاهش میدهد، ولی به علت بروز عوارض دراز مدت (5 تا 10 سال بعد از تجویز دارو).
رعایت بعضی نکات ساده و عملی توسط بیماران مانند رژیم غذایی، فعالیت ، و همچنین لباس و کفشهای مناسب باعث میشود که بیمار ضمن هماهنگی بهتر با بیماری، زندگی روزمره را ساده تر سپری نماید.
در صورت مشاهده هرگونه از علائم این بیماری، به دکتر مغز و اعصاب مراجعه کنید.